Når dyret er klar til at blive bedøvet, vil det som regel starte med, at få en beroligende indsprøjtning ind gennem sit venekateter, for at reducere stress og ubehag mest muligt. Afhængigt af indgrebets karakter, kan dybden af bedøvelsen justeres. Skal dyret f.eks. have foretaget røntgenundersøgelse eller anden ikke-smertevoldende behandling, vil dyret som regel lægges i såkaldt sedation, der bedst kan beskrives som en meget tung og dyb beroligelse. Skal dyret have foretaget en operation, vil det blive lagt i fuld narkose, dvs. med komplet tab af bevidsthed.
Når operationspatienten er blevet døsig, indgives et bedøvelsesmiddel, som får dyret til at falde helt i søvn. Derpå indføres en plasticslange i dyrets luftrør (intubering), hvorigennem det kan modtage frisk ilt og bedøvelses-gas under hele operationen. På operationsstuen, sørger tæpper, varmepuder og evt. opvarmet væske-drop for at opretholde dyrets krops temperatur.
Undervejs i forløbet overvåges dyret nøje af en autoriseret veterinærsygeplejerske og den ansvarshavende dyrlæge. Dyrets generelle velbefindende og narkosedybde vurderes løbende. Ved hjælp af moderne monitoreringsudstyr, kan veterinærsygeplejersken kontinuerligt måle og journalføre dyrets såkaldte vital-parametre, såsom puls, blodtryk, vejrtrækning, kropstemperatur samt iltmætning. Ud fra disse målinger, kan veterinærsygeplejersken løbende justere narkosen og give medicin, så dyret får det bedste og mest smertefrie forløb som muligt.